Prawo pracy

B2B i umowa zlecenie a medycyna pracy — kto ma obowiązek badań?

Autor: Redakcja Medfaktor · Ostatnia aktualizacja: 2026-09-01

6 min czytania  ·  Medycyna Pracy Rzeszów

W skrócie

Obowiązek badań z art. 229 Kodeksu pracy dotyczy pracowników zatrudnionych na umowę o pracę. Przy B2B i umowie zlecenie przepisy KP nie nakładają go wprost, ale zleceniodawca może wymagać aktualnego orzeczenia – zwłaszcza gdy praca odbywa się na terenie zakładu lub w warunkach narażenia. Kto płaci, zależy od ustaleń stron.

Rynek pracy coraz częściej opiera się na formach współpracy innych niż umowa o pracę — B2B, zlecenia, kontrakty. Pojawia się pytanie: czy przepisy o medycynie pracy dotyczą tylko pracowników etatowych, czy też osób na innych formach zatrudnienia?

Podstawowa zasada: przepisy dotyczą „pracowników"

Art. 229 Kodeksu pracy mówi wprost o „pracownikach" — czyli osobach zatrudnionych na podstawie umowy o pracę. Formalnie rzecz biorąc, osoby prowadzące działalność (B2B) i zleceniobiorcy nie są „pracownikami" w rozumieniu KP i nie podlegają temu przepisowi.

Ale praktyka wygląda inaczej — co z bezpieczeństwem?

Przepisy BHP dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy stosuje się znacznie szerzej. Art. 304 KP nakłada na pracodawcę obowiązek zapewnienia bezpiecznych warunków pracy osobom fizycznym wykonującym pracę na innej podstawie niż stosunek pracy — w tym zleceniobiorcom i wykonawcom B2B.

W praktyce wiele firm wymaga od kontraktorów B2B i zleceniobiorców aktualnych badań profilaktycznych, szczególnie jeśli:

  • Wykonują pracę na terenie zakładu pracy zleceniodawcy.
  • Są narażeni na te same czynniki szkodliwe co pracownicy etatowi.
  • Wykonują prace szczególnie niebezpieczne (praca na wysokości, przy maszynach).

Kto płaci za badania przy B2B i zleceniu?

Tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi ustawowej — zależy od umowy. W praktyce:

  • Przy umowie zlecenia zasady finansowania badania zależą od podstawy prawnej, rodzaju pracy i ustaleń stron; nie należy automatycznie przenosić zasad z art. 229 Kodeksu pracy.
  • Przy B2B: kontraktor często organizuje i opłaca badania samodzielnie, traktując je jako koszt prowadzenia działalności.

Możliwość zaliczenia wydatku na badanie do kosztów podatkowych zależy od konkretnego stanu faktycznego i sposobu wykonywania działalności. W tej kwestii warto oprzeć się na aktualnej interpretacji podatkowej lub konsultacji z księgowym/doradcą.

Jak zorganizować badanie przy B2B lub umowie zleceniu?

Medfaktor może pomóc organizacyjnie skoordynować kontakt z właściwą placówką. W przypadku pracy na podstawie umowy cywilnoprawnej potrzeba badania i jego podstawa zależą od rodzaju pracy, zagrożeń oraz ustaleń między stronami. Nie każde takie badanie jest badaniem profilaktycznym z art. 229 Kodeksu pracy.

Potrzebujesz badań bez umowy o pracę w Rzeszowie? Sprawdź jak to zorganizować jednorazowo — bez zbędnych formalności.

Często zadawane pytania

Czy osoba na B2B musi mieć badania medycyny pracy?

Formalnie przepisy art. 229 KP dotyczą pracowników na umowie o pracę. Jednak zleceniodawca może wymagać badań od kontraktorów B2B, szczególnie gdy wykonują pracę w zakładzie lub w warunkach narażenia na czynniki szkodliwe. Kwestię tę reguluje umowa współpracy.

Czy zleceniobiorca musi mieć orzeczenie lekarskie?

Przepisy KP nie nakładają wprost obowiązku badań profilaktycznych na zleceniobiorców. Jednak zleceniodawca może je wymagać ze względów BHP — szczególnie przy pracach szczególnie niebezpiecznych. Zleceniodawca nie ma automatycznego ustawowego obowiązku pokrywania kosztu; zasady warto określić w umowie.

Czy koszty badań przy B2B można odliczyć?

Możliwość rozliczenia wydatku w działalności gospodarczej zależy od konkretnej sytuacji podatkowej. Warto potwierdzić ją z księgowym lub doradcą podatkowym.

Czy serwis pomoże zorganizować badanie osobie na B2B?

Możemy pomóc skoordynować kontakt z placówką. To placówka i uprawniony lekarz ustalają właściwą podstawę, zakres badania oraz rodzaj dokumentu dla konkretnej sytuacji.

Autor: Redakcja Medfaktor

Ostatnia aktualizacja: 1 września 2026 r.

Podstawa merytoryczna: art. 229 Kodeksu pracy oraz rozporządzenie dotyczące badań profilaktycznych pracowników. Zakres konkretnego badania ustala uprawniony lekarz na podstawie skierowania i obowiązujących wskazówek.

Źródła: PIP – badania lekarskie pracowników · ELI – rozporządzenie

Źródła i podstawa informacji

Najważniejsze informacje prawne i organizacyjne w tej treści warto weryfikować w aktualnych źródłach urzędowych:

Szybki kontakt

Umów badania w Rzeszowie

Wypełnij formularz – oddzwonimy w godzinach pracy.

  • 1Wypełnij formularz obok
  • 2Oddzwonimy do Ciebie
  • 3Ustalamy termin badań lub wyceny

Formularz chroniony przez Cloudflare Turnstile.

Wysłanie formularza to prośba o kontakt, a nie rezerwacja terminu. Oddzwonimy w godzinach pracy (pon.–pt. 8:00–18:00), pomożemy dobrać rodzaj badania i przekażemy informacje o placówce oraz terminie.

Dane służą wyłącznie do obsługi zgłoszenia. W razie potrzeby mogą zostać przekazane placówce realizującej badanie wyłącznie w zakresie niezbędnym do obsługi zgłoszenia.

Zostaw numer Zadzwoń Wycena dla firmy