Zmiana pracodawcy rodzi pytanie, które zadaje sobie wiele osób: czy orzeczenie lekarskie medycyny pracy wystawione przez poprzedniego pracodawcę nadal obowiązuje? Odpowiedź zależy od kilku warunków określonych w Kodeksie pracy.
Przepis — art. 229 § 1¹ Kodeksu pracy
Zgodnie z art. 229 § 1¹ KP, nowy pracodawca może nie kierować pracownika na badania wstępne, jeśli spełnione są łącznie trzy warunki:
- Pracownik posiada aktualne orzeczenie lekarskie z poprzedniego zatrudnienia oraz skierowanie, na podstawie którego zostało ono wydane.
- Nowy pracodawca stwierdza, że warunki pracy opisane w poprzednim skierowaniu odpowiadają warunkom występującym na nowym stanowisku; wyjątek dotyczy m.in. osób przyjmowanych do prac szczególnie niebezpiecznych.
- Od rozwiązania poprzedniej umowy do zatrudnienia przez nowego pracodawcę nie minęło więcej niż 30 dni.
Wszystkie trzy warunki muszą być spełnione jednocześnie. Brak choćby jednego oznacza konieczność wykonania nowych badań wstępnych.
Co oznacza zgodność warunków pracy?
Nowy pracodawca musi porównać stanowisko opisane w orzeczeniu z nowym stanowiskiem. Muszą być zbliżone pod względem:
- Rodzaju wykonywanych czynności (praca fizyczna, biurowa, przy komputerze).
- Narażeń zawodowych (hałas, substancje chemiczne, praca na wysokości).
- Wymagań psychofizycznych.
Nowy pracodawca porównuje warunki opisane w skierowaniu będącym podstawą wcześniejszego orzeczenia z warunkami nowego stanowiska. Jeżeli nie odpowiadają sobie albo zachodzi ustawowy wyjątek, należy skierować osobę na badania wstępne.
Przerwa między zatrudnieniami — sprawdź warunki zastosowania wyjątku
Możliwość wykorzystania wcześniejszego orzeczenia zależy od warunków określonych w Kodeksie pracy, w tym czasu pomiędzy zatrudnieniami i zgodności warunków pracy. Pracodawca powinien zweryfikować te przesłanki przed dopuszczeniem pracownika do pracy.
Odpowiedzialność nowego pracodawcy
To nowy pracodawca — nie pracownik — ponosi odpowiedzialność za dopuszczenie do pracy bez aktualnego orzeczenia. Nie może zasłaniać się tym, że pracownik miał „stare" orzeczenie. Przed dopuszczeniem do pracy powinien zweryfikować orzeczenie i w razie wątpliwości skierować pracownika na nowe badania.
Nowy pracownik i wątpliwości co do ważności orzeczenia? Zorganizuj badania wstępne w Medfaktor Rzeszów — dostępność terminu potwierdzimy podczas kontaktu.
Często zadawane pytania
Czy orzeczenie medycyny pracy przechodzi na nowego pracodawcę?
Może zostać wykorzystane w przypadkach przewidzianych w art. 229 Kodeksu pracy, m.in. gdy przerwa nie przekracza 30 dni, orzeczenie jest aktualne, a nowy pracodawca potwierdzi zgodność warunków pracy opisanych w skierowaniu z nowym stanowiskiem. Wyjątki dotyczą m.in. prac szczególnie niebezpiecznych.
Ile wynosi przerwa, po której trzeba robić nowe badania?
Jednym z warunków ustawowego wyjątku przy zatrudnieniu u innego pracodawcy jest okres do 30 dni od rozwiązania lub wygaśnięcia poprzedniego stosunku pracy. Należy jednak ocenić także pozostałe przesłanki z art. 229 Kodeksu pracy.
Czy pracownik może przynieść orzeczenie od poprzedniego pracodawcy?
Tak — pracownik może przedstawić orzeczenie od poprzedniego pracodawcy, a nowy pracodawca ocenia, czy spełnia wymagania do honorowania. Decyzja należy do nowego pracodawcy i jest jego odpowiedzialnością.
Czy nowy pracodawca może wymagać nowych badań mimo ważnego orzeczenia?
Tak — prawo daje pracodawcy możliwość honorowania orzeczenia, ale nie nakłada obowiązku. Pracodawca może zdecydować o skierowaniu na nowe badania wstępne, jeśli ma wątpliwości co do warunków pracy lub aktualności orzeczenia.